بازار لوازم خانگی، درگیر نوسانات قیمتی

1399/05/15

بازار لوازم خانگی، درگیر نوسانات قیمتی
ماه‌ها و هفته‌های اخیر شاهد نوسان قیمت در بازار لوازم خانگی بودیم که این افت و خیز قیمت خریداران، فروشندگان و تولیدکنندگان این کالاها را دچار سردرگمی کرده، هرچند فعالان بخش تولید و عرضه خود یکی از عوامل تعیین و نوسان قیمت در این آشفته بازار به شمار می‌روند.
به گزارش دنیای لوازم خانگی، پس از پرسه‌ای چندساعته در بازارهای مختلف، با حضور در خیابان بعثت که یکی از مناطق عرضه لوازم خانگی در ارومیه است، قیمت برخی از لوازم خانگی را جویا شدم؛ در ابتدا به فروشگاه های یکی از شرکت های تولید کننده داخلی که پیش از این واردکننده یکی از کالاهای کره ای بود، وارد شدم طبق مشاهده میدانی تنها یک دستگاه یخچال تولید شرکت ایرانی بین یخچال های ساخت کره موجود بود.

در ابتدا تصور شد که با توجه به افزایش قیمت کالاهای وارداتی، گرایش به خرید کالاهای تولید داخل باعث کمبود این کالای ایرانی است ولی وقتی علت را از فروشنده جویا شدیم، وی گفت که شرکت داخلی به صورت محدود اقدام به عرضه این کالا می‌کند.

این فروشنده ارومیه ای، قیمت این مدل از یخچال تولید داخل را ۱۲ میلیون تومان اعلام کرد و افزود: قیمت کالای مشابه خارجی این دستگاه در ماه گذشته ۳۳ میلیون تومان بود که اکنون به بیش از ۴۵ میلیون تومان افزایش یافته است.

با پرس‌وجو از چند فروشگاه دیگر در همین خیابان علاوه بر اینکه مشخص شد این نوع از یخچال که شرکت ایرانی برای پر کردن جای خالی اجناس کره ای اقدام به تولید کرده، در بازار به مراتب کمتر از یخچال ساخت کره یافت می‌شود، بلکه با قیمتی با نوسان پنج میلیون تومانی از ۱۲ تا ۱۷ میلیون تومان عرضه می شود، این درحالی است که کالای مشابه خارجی با قیمت مشخص ۴۵ میلیون تومان به فروش می‌رسد.

با استعلام قیمت انواع ماشین لباسشویی در خیابان های بعثت و مولوی (یکی دیگر از قطب های فروش لوازم خانگی برقی در ارومیه) حضور کمرنگ تولیدات داخلی به چشم می‌خورد و اندک ماشین لباسشویی های ایرانی موجود در بازار در افزایش قیمت، رقابتی تنگاتنگ با محصولات مشابه خارجی دارند؛ مدلی مشخص از یک لباسشویی تولید داخل با مدل مشابه کره ای با اختلاف قیمت یک میلیون تومانی، هر ۲ کالا با قیمت بیش از ۱۵ میلیون تومان عرضه می‌شود.

در این میان نام های تجاری نا آشنا و یا تقلبی با قیمت های کمتر از اجناس ایرانی و کره ای سعی در جلب توجه مشتریان این کالا را دارند.

با این حال لباسشویی را باید ارزانترین لوازم خانگی برقی بزرگ دانست چرا که در دو ماه گذشته افزایش بهای ماشین ظرفشویی گوی سبقت را ربوده و بیش از ۱۰۰ درصد گرانتر شده است.

فرهاد اصغری فروشنده لوازم خانگی در ارومیه در این باره گفت: قیمت انواع خاصی از این دستگاه با توجه به مدل و کشور ساخت در اردیبهشت ماه سال جاری بین ۶ تا ۱۰ میلیون تومان بود که اکنون این دستگاه‌ها با قیمتی بین ۱۶ تا ۲۴ میلیون تومان به فروش می‌رسند.

وی که نمایندگی سابق عرضه یکی از برندهای کره ای بود و اکنون نمایندگی فروش همان شرکت واردکننده با نام تجاری ایرانی است، افزود: با اعمال تحریم های ظالمانه دولت آمریکا و پس از آن با مشاهده بیماری کرونا در کشور و اعمال محدودیت فعالیت کسب و کارها در ابتدای سال و محدودیت واردات وصادرات میان کشورهای مختلف افزایش قیمت در عرضه لوازم خانگی روی داد.

این فروشنده لوازم خانگی با نشان دادن تصاویری از انبار ماشین ظرفشویی تولید داخلی گفت: شرکت تولید کننده این دستگاه که پیش از این واردکننده رسمی اجناس کره ای بود، از اواخر سال گذشته و در غیاب شرکت کره ای اقدام به تولید این ماشین ظرفشویی کرده ولی با گذشت چند ماه هنوز هیچ دستگاهی از انبار این شرکت به فروشگاه‌ها عرضه نشده است.

برای راستی آزمایی این ادعا با مراجعه به صفحات رسمی این شرکت در فضای مجازی در ماه های اخیر تصاویری از این محصول توسط شرکت تولید کننده منتشر و تبلیغ شده و مسوولان این شرکت زمان احتمالی عرضه این محصول را اردیبهشت ماه سال جاری اعلام کرده بودند.

محسن جباری یکی از خریداران لوازم خانگی در ارومیه با اشاره به افزایش بی رویه نرخ فزوش لوازم خانگی گفت: با افزایش قیمت، عرضه کالا کاهش یافته و میزان و تنوع محصولات کمتر از گذشته است.

وی افزود: در حالی که برخی اجناس در بازار با قیمت های متفاوتی موجود است، وبسایت های متعلق به تولیدکنندگان از آن کالا را "ناموجود" اعلام و از نمایش قیمت محصول خودداری می‌کنند که این امر موجب سردرگمی خریداران می‌شود.

مدیرکل صنعت و معدن آذربایجان غربی با اشاره به حضور بازرسان و نظارت بر عرضه لوازم خانگی گفت: در چهار ماه نخست سال جاری جمعا یک هزار و ۹۷۱ واحد عرضه کننده لوازم خانگی وارداتی و ۲ هزار و ۳۱۹ واحد عرضه کالاهای ایرانی در استان بازرسی شدند.

غلامرضا بابایی افزود: از این تعداد، ۴۹ مورد برای کالاهای وارداتی و ۷۴ مورد برای کالاهای ایرانی تشکیل پرونده شد.

وی با اشاره به شکایات رسیده به واحد بازرسی این سازمان گفت: از ابتدای امسال تا پایان تیرماه به پنج شکایت در خصوص کالاهای وارداتی و ۲۸ مورد شکایت در خصوص کالاهای تولید داخل رسیدگی شده است.

رکود بازار لوازم خانگی در این روزها منجر به اقدامات تنظیم‌گری شده است. از یک طرف در بخش تقاضا به علت افزایش قیمت ۳۰ تا ۵۰ درصدی لوازم خانگی داخلی و افزایش بیش از ۱۰۰ درصدی برندهای خارجی با کاهش روبرو بودیم که در همین راستا سازمان حمایت از تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان افزایش ۲۰ تا ۲۵ درصدی را مجاز دانسته و اعلام کرد تولیدکنندگان بیش از این رقم نمی‌توانند قیمت تولیدات خود را افزایش دهند.

از طرف دیگر در بخش تولید نیز مسائلی همچون احتکار و مشکلات ارزی تولیدکنندگان در تأمین مواد اولیه دخیل بوده است به گونه‌ای که سخنگوی سازمان تعزیرات از احتکار بین ۶۰ تا ۷۰ درصد لوازم خانگی وارداتی و تولیدی در یک‌ سال گذشته خبر داده بود.

ایرنا

برچسب ها:

لوازم خانگی ،ارومیه 
نظرات کاربران
نام
ایمیل
نظر شما